George Ionescu

Proiectul pentru construcția unui spital nou la Galați a intrat în evaluare pentru finanțare europeană, conform anunțului făcut de președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, la Pro Lider FM.

Investiția pentru noua unitate medicală, ce va fi construită în curtea Spitalului Județean de Urgență, este de aproximativ 200 milioane de euro.

„În sfârșit, proiectul nostru este evaluat de comisiile de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Sănătății. Suntem primii care am depus proiectul de finanțare, avem un punctaj foarte bun și sper să obținem finanțarea cât mai curând. Tot ce a ținut de noi s-a făcut, inclusiv licitația pentru lucrări cu clauză suspensivă. Imediat ce obținem finanțarea, putem începe lucrările", potrivit sursei citate.

Viitorul spital va avea  375 de paturi, din care 260 pentru spitalizarea continuă, 61 de paturi ATI, 20 de săli de operație și o suprafață desfășurată totală de peste 96.000 mp.

Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2025”, aflată la cea de-a IX-a ediție și care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mintale.

Eveniment de referință în domeniul sănătății mintale, Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală a evoluat semnificativ de la an la an, reunind un număr tot mai mare de specialiști și extinzând tematicile abordate pentru a reflecta progresul medicinei și al cercetării, informează Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, organizatoarea evenimentului.

Tema principală a ediției din 2025 este „Interdisciplinaritatea în Psihiatrie”, subliniind colaborarea dintre diverse ramuri ale medicinei pentru o mai bună înțelegere și tratare a tulburărilor psihice. Anul acesta, conferința este susținută și de International College of Neuropsychopharmacology (CINP), consolidându-și astfel recunoașterea internațională.

„De-a lungul timpului, am reușit să aducem în acord idei valoroase din toate ramurile medicinei, făcând progrese reale în înțelegerea mecanismelor minții umane, în contextul evoluției societății. Și la ediția din acest an, scopul nostru comun este de a găsi soluții științifice pentru persoanele afectate de tulburări psihice”, a declarat președintele „Galatia 2025”, prof. univ. dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru.

Participanții la conferință vor avea ocazia să asiste la prezentări susținute de experți din țară și străinătate și să participe la discuții legate de rezultatele celor mai recente cercetări din acest domeniu complex. Vor fi abordate teme precum noile tratamente pentru tulburările psihice, impactul tehnologiei asupra sănătății mintale, îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate mintală și reducerea stigmatizării asociate cu tulburările psihice.

„Una dintre temele principale ale conferinței va fi Inteligența Artificială și tendințele actuale în domeniul sănătății la nivel mondial. Vor fi prezentate studii despre utilizarea AI în diagnostic, tratament personalizat și analiza datelor clinice pentru identificarea riscurilor de tulburări psihice. De asemenea, se va discuta despre supervizarea asistată de AI în psihanaliză și despre modelarea comportamentului de învățare al studenților prin platforme bazate pe AI.

Și la ediția din acest an, vor fi acordate bursele lunare de studiu «Prof. Univ. Dr. Marin Burlea», în memoria marelui medic pediatru, burse destinate copiilor defavorizați cu rezultate bune la învățătură. Prin această inițiativă, organizatorii își propun să ofere oportunități educaționale și să încurajeze accesul la cunoaștere pentru cei care au nevoie de susținere”, precizează Universitatea „Dunărea de Jos”.

Conferința se desfășoară în format hibrid, permițând participarea fizică și online, facilitând accesul unui număr extins de profesioniști. De asemenea, organizatorii pregătesc deja ediția jubiliară din 2026, care va marca un deceniu de existență a acestui eveniment.

Evenimentul „Galatia 2025” este organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” Galați - Facultatea de Medicină și Farmacie și Spitalul Clinic de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galați, în colaborare cu Universitatea „Danubius” Galați, Colegiul Medicilor din România, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” - Iași, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Academia Română și The International College of Neuropsychopharmacology (CINP).

Primăria municipiului Galați informează că au fost lansate în licitație contractele privind proiectarea și construirea a două centre de îngrijiri paliative. Ambele contracte sunt cu clauze suspensive.

Primul proiect scos la licitație este pentru „Construire centru de îngrijiri paliative - Spitalul Clinic de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, din str. Traian  nr. 290, cu o valoare estimată de 12,2 milioane lei, data-limită pentru depunerea ofertelor fiind 3 iunie 2025.

Sunt propuse, în principal: lucrări de rezistență, lucrări exterioare, devierea utilităților existente, amenajarea unor alei asfaltate si iluminate, sistematizarea verticală a incintei, lucrări de eficientizare energetică, realizarea sistemului de încălzire/ a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, montare sistem fotovoltaic pentru producere energie electrica complet echipat pentru asigurarea parțială a energiei electrice; instalarea sistemelor de climatizare, realizarea instalației de iluminat, lucrări de amenajare interioară, montare ascensor etc.

Cel de-al doilea contract, „Construire și dotare secție îngrijiri paliative – Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Buna Vestire”, din str. N. Alexandrescu nr. 99, Corp C14, are o valoare estimată de 11,9 milioane lei, iar ofertele pot fi depuse până pe 2 iunie 2025.

Proiectul presupune, în principal: demolare clădire existentă și realizarea unei noi construcții cu regim de înălțime D+P+2E; consolidare peretele clădirii C13; lucrări de eficientizare energetică; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu si utilizarea surselor regenerabile de energie; sistematizarea pe verticală;  racordarea construcției la utilități; relocare/deviere rețele edilitare; instalații electrice; instalație pentru ventilație și climatizare.

Proiectele sunt propuse pentru finanțare în cadrul Programului de Sănătate.

Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație: un aparat RMN 3 Tesla, în valoare de 6,34 milioane de lei (echivalentul a peste 1,2 milioane de euro), achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate.

„Facem tot ce este necesar pentru ca toți gălățenii să beneficieze, la ei acasă, de cele mai bune servicii medicale! Mai ales în cazul unor afecțiuni grave, fiecare șansă în plus de vindecare, fiecare viață salvată, contează!

Prin urmare, am dotat Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Galați cu acest aparat RMN 3 Tesla, ce asigură cel mai avansat tip de imagistică prin rezonanță magnetică, pentru imagini de înaltă rezoluție, detaliate, ale structurilor interne ale corpului uman.

Este un echipament extrem de performant - dotat inclusiv cu un sistem de Inteligență Artificială pentru prelucrarea datelor - ce ajută medicii să depisteze rapid și cu precizie boli grave, precum cancerul, încă din stadii incipiente. Și cu cât boala este descoperită mai devreme, cu atât pacienții au șanse de vindecare mai ridicate”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noul aparat medical este indicat pentru investigații complexe, precum neuroimagistică, imagistica inimii, a oaselor și a organelor interne. Pentru pacienți, noul RMN 3 Tesla va însemna un timp de așteptare mai redus, diagnostice mai rapide și precise, încă din primele stadii ale eventualelor afecțiuni. De asemenea, aparatul va putea fi folosit în condiții de siguranță inclusiv pentru diagnosticarea persoanelor cu implanturi metalice sau stimulatoare cardiace.

Noul RMN 3 Tesla a fost deja instalat, iar în scurt timp va fi pus în funcțiune”, a precizat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va desfășura, până la finalul anului, la nivelul întregii țări, un nou program de conformare, ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală ori specializată) sau stomatologică, conform unui comunicat.

Programul vizează creșterea gradului de conformare fiscală cu privire la înregistrarea fiscală, depunerea declarațiilor fiscale, nivelul veniturilor declarate, stabilirea corectă a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate, plata obligațiilor fiscale.

Programul mai are în vedere, printre altele, identificarea contribuabililor care se sustrag de la declararea totală sau parțială a obligațiilor fiscale, precum și sprijinirea contribuabililor prin furnizarea de îndrumări clare și accesibile, pentru îndeplinirea corectă și la timp a obligațiilor declarative și de plată.

Elicopterul SMURD a fost trimis, joi, în satul Gefu din comuna Ghidigeni, după ce un băiețel de 2 ani și 9 luni a căzut într-o gură de canal neacoperită, în timp ce se juca cu un alt copil în afara curții.

Copilul a fost scos din apă imediat de tatăl său și a fost stabilizat de la un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță.

Rănile suferite de copil nu au fost foarte grave, dar a fost trimis la fața locului elicopterul SMURD pentru a-l prelua și a-l transporta la spital în vederea investigațiilor și îngrijirilor medicale.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați a aplicat sancțiuni în valoare totală de 6.000 de lei, în cadrul unei ample campanii de monitorizare și control desfășurate în unitățile care comercializează și procesează produse alimentare. Acțiunile, desfășurate între 7 și 16 aprilie, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, au avut ca scop prevenirea apariției îmbolnăvirilor cauzate de consumul de alimente neconforme din punct de vedere sanitar-veterinar.

Conform unui bilanț prezentat în cadrul Colegiului Prefectural Galați, verificările au vizat un număr semnificativ de unități alimentare, atât înregistrate, cât și autorizate sanitar-veterinar: supermarketuri, măcelării, carmangerii, brutării, depozite alimentare, precum și unități specializate în procesarea laptelui, a cărnii sau în ambalarea ouălor.

Printre neregulile constatate s-au numărat comercializarea produselor alimentare direct către consumatorul final în spații necorespunzătoare sau neautorizate, lipsa respectării condițiilor de igienă impuse de legislația în vigoare, etichetarea incorectă sau chiar absența etichetării pentru anumite produse, deficiențe privind întreținerea spațiilor și a instalațiilor frigorifice în unități care se ocupă cu procesarea, depozitarea și distribuirea alimentelor.

Două rulote mobile participante la târgul Festivalului de Paște organizat în Grădina Publică din municipiul Galați, aparținând firmelor SC Kisbarta SRL (stand fast-food) și SC G X G Auto Invest SRL (rulotă pentru clătite), au fost amendate cu suma totală de 4.000 de lei pentru comercializarea alimentelor în condiții necorespunzătoare și pentru etichetarea incorectă a produselor zaharoase, din care autoritățile au reținut 4,2 kilograme.

De asemenea, firma SC AMR Top Bakery SRL, care operează o unitate de panificație și patiserie, a fost sancționată cu 2.000 de lei pentru lipsa igienei și a întreținerii corespunzătoare a echipamentelor frigorifice, conform normelor sanitar-veterinare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte.

„Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși beneficiari. Ele se găsesc în diverse stadii. Unele sunt foarte avansate, vă dau trei exemple, Agrippa Ionescu, Cluj și Bistrița. Altele se găsesc în stadii intermediare, dar sunt și spitale care au semnat și ele, la rândul lor, contractele de execuție, dar ulterior au schimbat anumiți indicatori tehnico-financiari și au renunțat să le facă și nu reușesc să le facă în termen. Dau un exemplu, sunt patru centre de politraumă ale Ministerului Apărării Naționale, două dintre ele sunt avansate sau chiar foarte avansate, mă refer la cel de la Sibiu și cel de la Craiova”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

El a anunțat că la două dintre ele s-a renunțat, cele de la Pitești și Brașov, pentru că au schimbat indicatorii tehnico-financiari, valorile sunt mult mai mari și complexitatea lucrării nu permite finalizarea la timp a acestor unități spitalicești.

Alexandru Rafila a precizat că, până pe 30 iunie, se va finaliza proiectul de reabilitare și dotare a peste 2.500 de cabinete de medicină de familie.

Cea de-a cincea serie de tratamente balneare din acest an, acordate prin Casa Județeană de Pensii Galați, are 275 de beneficiari din județul Galați.

Seriile de plecare sunt în zilele de 10, 11, 12 și 13 mai.

220 din cele 275 de bilete de tratament pentru gălățeni sunt destinate persoanelor cu afecțiuni reumatismale. Cele mai multe dintre ele sunt pentru stațiunile Lacu Sărat (143 de bilete), Sărata Monteoru (18), Amara (16) și Herculane (10).

Pentru afecțiuni cardiovasculare s-au distribuit 25 de bilete, la Covasna, Tușnad și Vatra Dornei.

Câte 10 bilete s-au repartizat pentru persoane cu afecțiuni respiratorii (la Govora și Tg. Ocna) și afecțiuni digestive (la Căciulata, Călimănești și Olănești). 

Relații referitoare la biletele de tratament se pot obține prin telefon, la numărul 0236.410.150.

47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, cu 37,7% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (75.695) și cu 38,1% mai puține cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (76.275), a informat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezon este de 72.

Potrivit INSP, au fost raportate 581 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ cu 515 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 797 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 40 de județe, cele mai multe fiind în București (76) și în județele Cluj (86) și Iași (60). În 33 de județe numărul cazurilor de gripă clinică raportate a fost sub 20.

Au mai fost raportate 14 cazuri de gripă confirmată de laborator: 4 cu virus gripal tip A nesubtipat, 4 cu virus gripal AH3 și 6 cu virus gripal tip B.

Până la data de 20 aprilie au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) 1.155.731 persoane vaccinate antigripal, din care 1.134.357 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.