Imprimă această pagină

Hepatita Delta o formă severă de hepatită virală Recomandat

8 hep 8 hep

Hepatita Delta este considerată cea mai severă formă de hepatită virală, în condiţiile în care evolueaza rapid către boala hepatică avansată şi într-un timp de trei ori mai scurt decât hepatita B. Afecţiunea este responsabilă de două-trei până la de şase ori mai multe ciroze hepatice, cancere hepatice, nevoi de transplant hepatic şi decese. Însă în România, hepatita D nu are încă o terapie dedicată. Singurul tratament disponibil în prezent pentru pacienţii din România este cel cu interferon, care oferă o şansă de răspuns la doar 20-25% din pacienţi. Din nefericire, acest răspuns nu este durabil, astfel încât marea majoritate a pacienţilor recad. Mai mult, aproximativ o treime din pacienţi nu sunt eligibili pentru acest tratament deoarece au o boală hepatică avansată, ciroză hepatică sau intoleranţă sau contraindicaţii la interferon.
Vestea bună este că noi terapii se profilează la orizont. Există deja o terapie promiţătoare ca tratament cronic de lungă durată, care poate fi aplicat cât timp se dovedeşte eficient la pacienţi. ,,Pentru noi ar trebuie să fie o prioritate să existe acces la terapia pentru hepatita B plus Delta, pentru că între pacienţii cu hepatita Delta există oameni care nu mai pot aştepta. Îmi aduc aminte că, acum câteva luni, o doamnă spunea că în cinci ani de zile a trecut de la fibroza stadiul 1 la ciroză”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), în cadrul dezbaterii HEPATITIS360, organizataăde 360medical.ro.
,,Atunci când ai o posibilitate terapeutică trebuie să apelezi la ea, oricare ar fi aceea, să dai o şansă acestor pacienţi”, a completat preşedintele APAH-RO.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)