Gălățenii, printre cei mai numeroși donatori potențiali de celule stem   Recomandat

Un număr de 97.000 de potenţiali donatori sunt înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, a declarat vineri directorul Registrului, Traian Laurian Arghişan, care a precizat că peste 7.000 de potenţiali donatori se înscriu anual în registru.

"70.000 de potenţiali donatori înscrişi sunt testaţi minim HLA, HLA-B, HLA-DRB1. Baza de căutare este incomparabil mai mare datorită interconectării cu registrele internaţionale din 56 de ţări. Donatorii potenţiali înscrişi sunt reprezentanţi în cadrul segmentelor de vârstă în mod echilibrat pe grupe de vârstă. Cel mai bine reprezentaţi sunt bărbaţii cu vârsta 26-35 de ani şi 36-45 ani. Cei mai mulţi potenţiali donatori înscrişi sunt din Oradea, Bucureşti, Timişoara, Arad, Olt, Galaţi", a spus Traian Laurian Arghişan la conferinţa de presă premergătoare Zilei mondiale a donatorilor de celule stem hematopoietice (16 septembrie), organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopietice, potrivit Agerpres.

El a afirmat că aproximativ 30% dintre pacienţii români (41 la număr) nu au donatori identificaţi.

Preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, Alina Tănase, a afirmat că în cei zece ani de la primul transplant de celule stem s-au efectuat 2.000 de transplanturi la Institutul Clinic Fundeni.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.