Imprimă această pagină

PARA, recomandări și contraindicații Recomandat

Para e regina anotimpului toamna. Cu parfum unic şi aromă imbatabilă, perele sunt o gustare foarte sănătoasă, hidratantă şi hrănitoare. Pe lângă beneficiile uimitoare, acestea au şi contraindicaţii: Există însă şi contraindicaţii pentru că pot provoca balonare, gaze şi dureri stomacale.

Conţin o mulţime de vitamine şi nutrienţi, sunt uşor de mâncat şi nu depun presiune pe dinţi sau pe sistemul tău digestiv. Perele conţin carbohidraţi şi pectină, care e detoxifiantă, reglează tractul gastrointestinal şi oferă un real ajutor sistemului tău imunitar. De asemenea, perele ajută corpul să reţină calciu mai bine. Cu parfum deosebit, dulci şi suculente, perele sunt o sursă sigură de fibre şi vitamina C, iar indicele glicemic arată că pot fi consumate şi de cei care suferă de diabet zaharat

Conform unor studii ştiinţifice, para este fructul cu cele mai mici şanse să provoace alergii. De aceea, se recomandă să fie primul fruct oferit copiilor mici în procesul acestora de alimentaţie.  

“Fibrele, vitamina C, cuprul şi vitamina K din pere sunt cele mai concentrate elemente din fruct. Consumul unei pere medii asigură 15-20% din necesarul zilnic de fibre al organismului nostru. Vitamina C, prezentă şi în pere, stimulează lupta celulelor împotriva infecţiilor, distruge virusuri şi bacterii şi regenerează vitamina E, un puternic antioxidant. Cuprul este responsabil pentru protejarea organismului de radicalii liberi, care produc pe termen lung efecte grave asupra organismului. Fibrele asigură o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a colonului: scad nivelul colesterolului şi micşorează şansele de dobândire a cancerului mamar pentru femeile de vârsta a doua şi a treia”, spun specialiștii nutriționiști.

Cu toate acestea, şi în cazul consumului de pere există recomandări pentru a se evita excesul. „Multe fructe, printre care si perele, conţin o cantitate mai mare de fructoză decât glucoză. Din aceasta cauză, perele reprezintă alimente cu un nivel FODMAP ridicat. FODMAP înseamnă ”oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili”. Acestea sunt forme de carbohidraţi fermentabili cu lanţ scurt. Persoanele sensibile la FODMAP trebuie să consume cât mai puţin astfel de carbohidraţi pentru a ţine departe problemele digestive frecvente.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)